Dent Bolu

Blog

Ortodontik Tedavi (Diş Teli Tedavisi)

Ortodontik Tedavi Nedir?

Ortodontik tedavi diş teli tedavisi olarak da bilinir. Diş dizilişlerinde gözlemlenen yapısal pozisyon bozukluklarını ve çene yapısındaki deformasyonları hedef alan bir tedavi yöntemidir.

Ortodontik Tedavi Hangi Durumlarda Gereklidir?

Ortodontik tedavi ihtiyacı genellikle dişlerdeki konum bozukluğu sebebiyle tercih edilmektedir. Fakat bu konum bozuklukları çene ve yüz yapısını da etkileyebilir. Dolayısıyla bu durumlarda da tedavi uygulanabilmektedir.

Ortodontik Bozukluk Çeşitleri Nelerdir?

En yaygın görülen 5 ortodontik bozukluklar şunlardır:
• Overbite, özellikle üst dişlerin alt dişleri normalden daha fazla örtmesi nedeniyle oluşan durumdur.
• Underbite, alt dişlerin yapısının üst dişlerin önüne geçmesi durumudur.
• Crossbite, alt ve üst dişlerin genel görünümlerinde ters bir kapanış görüntüsünün oluşmasıdır.
• Openbite, ön dişlerin birbirine değmemesi sonucunda gözlemlenen aralıklı görüntüdür.
• Çarpıklık.
• Boşluklu görünüm.

Ortodontik Tedavi Çeşitleri Nelerdir?

Yayın olarak kullanılan 4 tip ortodontik tedavi vardır.

  1. Lingual diş teli
  2. Metal diş teli
  3. Şeffaf diş teli
  4. Şeffaf plak

Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

Ortodontik tedavi yöntemlerinin arasında yalnızca diş teli kullanımı yoktur. Pek çok yöntem mevcuttur. Hangi yöntemin tercih edileceğine ise hasta ve diş hekiminin birlikte karar vermesi gerekir. Çünkü bu noktada hastanın ağız yapısı, ihtiyaçları ve diğer ek faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Bilinenin aksine ortodonti tedavisi yalnızca çocuklara uygulanmamaktadır. Diş teli tedavisi tercih eden pek çok yetişkin de bulunmaktadır. Çünkü bu yöntemlerin her biri, yaşa değil ihtiyaca göre şekillenir. Fakat elbette diş yapısının ek nedenlerle bozulmaması ve sürecin kolaylaşması adına diş teli tedavisinin özellikle 10 – 12 yaş grubunda tercih edilmesi daha avantajlıdır. Bu dönem, diş değişiminin tamamlandığı dönemdir. Fakat bazı durumlarda, özellikle çene yapısı bozukluklarında daha erken dönemde de tedaviye başlanılabilir.

Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ortodontik tedavi süresi yani diş teli tedavi süresi, pek çok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. Örneğin; hastanın yaşı, ağız ve çene yapısı, ek müdahale gerekçeleri, kullanım ve tedavi motivasyonu gibi pek çok faktör bu süreyi uzatabilmektedir. Fakat ortalama olarak diş teli tedavileri genellikle 1,5 – 2 yıl arasında seyretmektedir.

İnvisalign (Telsiz Ortodonti)

ortodontik tedavi

İnvisalign (Telsiz Ortodonti) Nedir?

İnvisalign yani telsiz ortodonti, görünmez plak tedavisi olarak da bilinmektedir. Bu yöntemde “aligner” adı verilen şeffaf plaklar ile ağız ve çene yapısındaki, dişlerdeki bozukluklar giderilmektedir.

İnvisalign Tedavisinin Özellikleri Nedir?

• Estetik görünümüz bozmayacak şekilde tasarlanan bir tedavi yöntemidir.
• Takıp çıkarılabilir nitelikler gösterdiği için yemek yerken zorlanma yaşanmaz.
• Bütün yaş guruplarına uygulanabilirdir.
• Metal, braket veya tel gibi aparatlar ile uğraşmanız gerekmez.

İnvisalign Tedavisi Çocuklar İçin Uygun Mudur?

İnvisalign tedavisi çocuklar için uygundur. Fakat tüm ortodontik tedavilerde olduğu gibi bu yöntemin uygulanması için de diş değişiminin tamamlanmış olması gerekmektedir.

İnvisalign Tedavisi Konuşmayı Etkiler Mi?

İnvisalign tedavisi uygulandıktan sonra en fazla bir hafta içerisinde, ağız yapısı plağa uyum sağlamaya başlar. Dolayısıyla bir hafta sonrasında herhangi bir konuşma ya da diksiyon problemi yaşanmayacaktır.

İnvisalign Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi süreleri vaka özelliklerine göre değişebilmektedir. Bu nedenle kesin bir süre tanımı yapmak doğru değildir. Fakat ortalama olarak bakıldığında, 1,5 – 2 yıl aralığında kullanıldığı gözlemlenmiştir.

Şeffaf Plak Nedir?

Şeffaf plak, dişlerin hareket edilmeleri istenilen pozisyona göre şekillendirilerek üretilen bir çeşit plaktır. Her plağın 0,05 mm’lik hareket kabiliyeti bulunmaktadır.

Şeffaf Plak Nasıl Kullanılır?

Şeffaf plak yani invisalign tedavisi en kolay uygulanan ve kullanılan ortodontik tedavi modelidir. Bu nedenle kullanımı da hayli basittir. Gün içerisinde 20 -22 saat takılmaları yeterli olacaktır. Yanı sıra yemek yerken çıkartılmaları önerilmektedir fakat bunun dışında düzenli kullanım arz ederler.

Şeffaf Plak Ağrı Yapar Mı?

Bu tedavi yöntemi dişlerin hareket etmelerini ve doğru yönde ilerleyebilmelerini sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Dolayısıyla bu hareket esnasında ufak bir basınç hissetmeniz olağandır. Fakat bu uzun süreli bir ağrı değildir. Plak takılmasının ardından 1 hafta içerisinde ağız ve çene yapınız uyum sağlamaya başlayacaktır.

Şeffaf Plak Nasıl Temizlenir?

Şeffaf plak temizliği oldukça önemli bir konudur. Çünkü invisalign yönteminde kilit nokta bu plaklardır. Fakat şeffaf plak bakımı konusunda zorluk yaşayacağınız herhangi bir ek durum yoktur. Dolayısıyla kullanım plaklarınızı ılık suyun altında diş fırçası ile temizlemeniz yeterli olacaktır. Eş zamanlı olarak, diş hekiminizin önereceği temizleme tabletlerini veya diğer ürünleri de kullanabilirsiniz.

Sigara Kullanımı Şeffaf Plakları Sarartır Mı?

Aşırı sigara kullanımı asıl diş yapısını da etkileyebilen önemli bir faktördür. Fakat plaklar 15 gün arayla yenilenmelidir. Dolayısıyla sigara kullanımı neticesinde ciddi bir sararma olmayacaktır.

Lingual Ortodonti (İncognito)

İncognito (Lingual Ortodonti Tedavisi) Nedir?

En basit tanımıyla bu tedavi, diş tellerinin dişin arka yüzeyine sabitlenmesidir. İncognito, lingual ya da pekiştirme tedavisi olarak da bilinmektedir. Ancak sadece tedavi sonrasında kullanılan bir yöntem değildir. Aynı zamanda asıl tedavi olarak da kullanılabilir.

Lingual Ortodonti Herkese Uygulanabilir Mi?

Bu tedavi yöntemi genellikle herkese uygulanabilen yöntemler arasında gösterilmektedir.

Porselen Braketler

ortodontik tedavi

Porselen Braket Nedir?

Porselen braket diş teli tedavisinde kullanılan bir malzemedir. Seramik ve beyaz diş teli olarak da bilinmektedir. Özellikle metal tel görüntüsünden hoşlanmayan kişilerin tercih ettiği porselen diş teli, beyaz renkli seramik bir bileşendir.

Porselen Braketlerin Metal Braketlerden Farkı Nedir?

• Alerjik reaksiyona sebep olma olasılıkları metal braketlere kıyasla neredeyse sıfırdır.
• Daha estetik bir görünümdedirler.
• Porselen braketlerde temizlik ve bakım daha kolaydır.
• Porselen braketler daha kısa sürede takılmaktadır.

Porselen Braketlerin Dezavantajı Var Mıdır?

Metal braketler, porselen braketlere kıyasla daha az lekelenirler. Porselen braketler ise beyaz renkleri dolayısıyla daha sık temizlik gerektirirler. Ancak temizlikleri kolay olduğu için zorluk yaşanmayacaktır. Ayrıca porselen braketler, her vakaya uyum sağlayamayabilirler. Yanı sıra bileşenleri gereği biraz daha maliyetli oldukları bilinmektedir.

Klasik Ortodontik Tedavi (Metal Braket)

Metal Braket Nedir?

Metal braketler, klasik ortodontik tedavide kullanılan aparatlardır. Metalin özelliğinden gelen dayanıklılık, sağlamlık ve kırılmaya karşı direnç nitelikleri, tedavinin daha hızlı sonuç vermesini sağlamaktadır.

Metal Braketlerin Avantajları Nelerdir?

• Hızlı sonuç verirler.
• Daha dayanıklı bir sistemdir.
• Her yaş grubuna ve vakaya uyum sağlarlar.
• Diğer tedavilere oranla daha ekonomiktirler.

Klasik Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

Klasik ortodontik tedavi, ön görülen planlama bazında ilerleyecektir. Dolayısıyla ilk muayene ve planlama çok önemlidir. Bu aşamadan sonra ise plana uygun şekilde metal braketler, dişin ön yüzeyine yapıştırılır. Akabinde ark telleri ile gerekli kuvvet ve yönde sabitleme sağlanır. Gerekli durumlarda ise lastik kullanılarak kuvvet basıncı arttırılır.

Klasik Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Vaka farklılıkları göz önünde bulundurulduğunda kesin bir süreden bahsetmek imkansızdır. Ancak metal braketlerle uygulanan basınç, diğer yöntemlere kıyasla daha güçlüdür. Dolayısıyla klasik ortodonti tedavisi diğer aparatlardan ya da yöntemlerden daha kısa süre içerisinde sonuç verecektir.

Klasik Ortodonti Tedavisinden Sonra Dişlerin Konumu Nasıl Korunur?

Ortodonti tedavisinden sonra hareket kabiliyeti artan dişlerin uyum süreci başlayacaktır. Bu nedenle teller çıkarıldığı an tedavinin bittiğini düşünmek yanlıştır. Tedavi sonrasında diş yapısının kazandığı görünümün korunabilmesi için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler ise sabit apareyler ya da şeffaf plaklardır.

Ortodontik Tedavi Sonrası

Ortodontik Tedaviden Sonra Dişler Tekrar Bozulur Mu?

Ortodontik tedaviden sonra diş hekiminizin uygulayacağı işlemleri ve tavsiyeleri dikkate almalısınız. Aksi halde aniden hareket kabiliyeti artan dişlerde, direkt bozulma gözlemlenebilir. Fakat sürecin bitmediğini bilerek gerekli adımlara alan tanıdığınızda böyle bir olumsuzluk söz konusu olmayacaktır.

Ortodontik Tedaviden Sonra Hangi İşlemler Uygulanır?

Ortodontik tedaviden sonra yaygın olarak kullanılan iki temel yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi şeffaf plak yöntemi diğeri ise sabit aparey kullanımıdır. Sabit aparey yönteminde geçici teller, dişin arka yüzeyine takıldıkları için görünmeyeceklerdir.

Ortodonti Sonrası Pekiştirme Tedavisi Nedir?

Pekiştirme tedavisi, yukarıda da bahsedildiği üzere iki şekilde uygulanır. Sabit apareyler ile dişin arka yüzeyine uygulanan tedaviye “lingual retainer tedavisi” denilmektedir. Diğer yöntem ise sıklıkla bahsedilen şeffaf plak tedavisidir.

Lingual Retainer Tedavisi Nedir?

Bu tedavi bahsedildiği üzere sabit apareylerin, dişin arka yüzeyine sabitlenmeleridir. Diş hekimi tarafından takıp çıkarılmaları mümkündür. Ancak bu tedavi, hareketli bir sistemi kapsamamaktadır.

Bizi sosyal medyadan Takip Edebilirsiniz!

Diş beyazlatma
Yazar

Diş Beyazlatma

Hangi Diş Beyazlatma Yöntemi Tercih Edilmelidir? Sizin için en uygun olacak yöntemi kararı için ancak diş hekiminiz ile birlikte karar verebilirsiniz. Beklentilerinizin karşılanabilmesi adına, işlem

Devamını Oku »
çene-cerrahisi
admin

Çene Cerrahisi

Çene Cerrahisi Nedir? Çene cerrahisi olarak bilinen ortognatik cerrahi; alt ve üst çeneye ait tüm şekil, yapı ve ilişki bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olacak yöntemlerin bütünüdür.

Devamını Oku »
Periodontoloji
Yazar

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir? Diş eti hastalıkları, genellikle dişi çevreleyen bazı dokuların olumsuz şekilde etkilendiği hastalıklardır. Her ne kadar diş eti hastalıkları önce diş etlerinde

Devamını Oku »
kanal tedavisi
Yazar

Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal Tedavisi Nedir? Diş çürüğünün çok ilerlediği durumlarda kök kanallarının da temizlenerek kök ucuna kadar doldurulması gerekmektedir. Bu işleme ise kanal tedavisi denir. Dişin ağızda

Devamını Oku »
diş protezi
Yazar

Diş Protezi

Diş Protezi Nedir? Diş protezi; kısmen ya da tamamen kaybedilmiş diş veya dişlerin yerine yapılan yapay dişlere denmektedir. Bu yapay dişler, çoğunlukla akrilik ve porselen

Devamını Oku »

#dentbolu

Sosyal Medya

Please enter your access token.

+

Acil Polikinliğimiz

19.00 – 00.00

Arasında hizmetinizde

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cumartesi

10.00 - 17.00

Pazar

Kapalı

    Randevu talebi oluşturun!