Dent Bolu

Blog

Çene Cerrahisi

çene-cerrahisi

Çene Cerrahisi Nedir?

Çene cerrahisi olarak bilinen ortognatik cerrahi; alt ve üst çeneye ait tüm şekil, yapı ve ilişki bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olacak yöntemlerin bütünüdür.

Çene Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Çene cerrahisi tedavisi ilk olarak röntgen ve tomografi çekimi ile başlamaktadır. Akabinde ise elde edilen görüntüler baz alınarak tedavi süreci ve aşamaları tasarlanır. Hasta bilgilendirildikten ve onayı alındıktan sonra ise asıl tedaviye geçilir. Bu tedavi, genellikle ortodonti yani diş teli tedavisi olsa da çene cerrahisi yalnızca ortodontiden ibaret değildir.

Ortodonti ve Çene Cerrahisi Aynı Mı?

Ortodonti ve çene cerrahisi aynı şey değildir fakat ayrı ayrı yapılmaları da mümkün değildir. Çünkü ortognatik cerrahi, ortodonti tedavisi sürecinde yapılan bir işlemdir.

Çene Cerrahisi Sırasında Ağrı Hissedilir Mi?

Çene cerrahisi sıradan bir işlem olmadığı ve diğer tedavi yöntemlerine kıyasla daha kapsamlı olduğu için tedavi esnasında genel anestezi uygulanmaktadır. Bu nedenle hasta hiçbir ağrı ya da sızı hissetmez.

Çene Cerrahisi Kimlere Uygulanır?

Çene cerrahisini tüm ağız yapılarına uygulamak mümkün ya da sağlıklı değildir. Bu nedenle yalnızca gelişimini tamamlamış ağız ve çenelerde çene cerrahi tedavisi uygulanabilmektedir. Aynı zamanda bu tedavinin uygulandığı kişiler, genellikle çene yapısında ileri derecede sıkıntı olan kişilerdir.

20 Yaş Diş Çekimi

20 Yaş Dişi Nedir?

çene cerrahisi

20’lik diş yani 20 yaş dişleri, genellikle 17 – 26 yaşları arasında çıkan büyük azı dişleridir.

20 Yaş Dişi Hangi Durumlarda ve Ne Zaman Çekilir?

20 yaş dişi ağzın en arka kısmında yer alan dişlerdir. Dolayısıyla ulaşılmaları ve görülmeleri hayli zordur. Bu nedenle bakımları aksatılabilmektedir ve çürüme görülebilir. Bazı durumlarda ise çene darlığı veya benzeri sebeplerle çıkamadıkları için ağrı, kızarıklık ve şişlik gözlemlenebilir. Bu gibi durumlarda ise çekilmeleri gerekecektir.

20 Yaş Dişleri Mutlaka Çekilmeli Mi?

20 yaş diş çekimi zorunlu ya da mecburi değildir. Sağlıklı ve sıkıntısız bir dişin çekilmesi gerekmez. Fakat çürük, ağrı, şişlik, kızarıklık vb. durumlarda çekilmeleri, çene yapısının bozulmaması adına mutlaka gereklidir.

20 Yaş Dişleri Çekilmezse Ne Olur?

20’lik dişler bazı durumlarda derin çürüklere, ciddi ağrılara, iltihap ve sağlık sorunlarına hatta çene yapısında bozulmalara neden olabilirler. Tedavi edilmemeleri durumunda ise bu şikayetler artarak devam edecektir. Dolayısıyla bu konuda profesyonel bir diş hekiminden yardım almak çok önemlidir.

Basit Diş Çekimi

Diş Çekimi Neden Yapılır?

Çürüklerin ilerlediği ve dişin altındaki canlı bölüme (pulpa) kadar geldiği durumlarda, eğer başka bir yöntem uygulamak mümkün değilse diş çekimi tercih edilen bir yöntemdir. İleri derecede diş eti iltihabı, liflerin zarar görmesi, kemik erimesine bağlı olarak dişte sallanma meydana gelmesi, dişin kök yüzeyine doğru uzanan kırıklar gibi uzun vadede faydadan çok zarara neden olacak dişlerin de çekilmesi gerekmektedir.

Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Diş çekimi dört aşamalı bir süreçtir. İlk aşamada ağız içerisinde görünmeyen kök yüzeyine ulaşmak adına diş eti bir miktar kesilir. İkinci aşamada diş etinin altında bulunan kemik dokusu bir miktar kaldırılır ve bir pencere oluşturulur. Bu pencere sayesinde diş / kök yüzeyine ulaşılır. Üçüncü aşamada dişi çevreleyen kemik yeterince uzaklaştırılır ve diş çıkarılır. Son aşamada ise bölge dikilir ve yara kapatılır.

Diş Çekilirken Acır Mı?

Diş çekimleri genellikle lokal anestezi altında yapılan basit tedavi yöntemlerindendir. Dolayısıyla hasta hiçbir ağrı ve acı hissetmemektedir.

Gömülü Diş Çekimi

Gömülü / Gömük Diş Nedir?

Çıkması gerektiği anda çıkmayan ve diş etinin ya da kemiğin altında kalan dişlere gömük diş / gömülü diş denmektedir.

Hangi Dişler Gömülü Kalır?

Özellikle 20 yaş dişleri, köpek dişleri ve küçük azı dişleri gömülü kalmaktadır.

Gömülü Dişler Hangi Durumlarda ve Ne Zaman Çekilmelidir?

Gömülü dişler genellikle diş etinde şişlik, kızarıklık, boyuna ve kulağa yayılan şiddetli ağrılar, lenf bezlerinin şişmesi, ağız açarken ya da yutkunma sırasında zorluk yaşama gibi olumsuz durumlarla kendilerini belli ederler. Bu durumlarda gömülü diş çekimi, ağız yapısının bozulmasını engellemek ve şikayetleri geçirmek adına gereklidir.

Gömülü Diş Çekimi Sonrası Çok Ağrı Olur Mu?

Profesyonel bir diş hekimine başvurduğunuz takdirde gömülü diş çekimi sonrası ağrı hissetmezsiniz. Ufak çaplı ağrılarınızı ise diş hekiminizin önereceği basit ağrı kesicilerle geçirebilirsiniz.

Gömülü Diş Çekiminden Sonra Ağız Bakımı ve Beslenme Nasıl Olmalı?

Çekim işleminin akabinde ilk gün şiddetli fırçalama çalkalama ya da gargara yapılmamalıdır. İkinci günden sonra ise ılık, taneciksiz ve nispeten daha yumuşak besinler tüketilmelidir. Ayrıca diş hekiminiz tarafından önerilen antiseptik gargaraları kullanmanız da faydalı olacaktır.

Eklem Tedavileri

Çene Eklem Rahatsızlığı Nedir?

Çene eklemi rahatsızlığı; alt ve üst çeneyi birbirine bağlayan çene ekleminde yer alan, kemiksel ve yumuşak dokularda görülen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu rahatsızlık ilk etapta kendini genellikle basit tıkırtı sesleri ile belli etse de ilerleyen süreçte çene kitlenmesi gibi ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Çene Eklem Rahatsızlığının Yaratabileceği Sorunlar / Hastalıklar Nelerdir?

• Çene ekleminden gelen tıkırtı sesleri
• Çenede ve ağız etrafında ağrı / acı
• Ağız açıklığının daralması
• Çenede takılma
• Çene kilitlenmesi

Çene Eklemi Rahatsızlığı Neden Olur?

Çene eklem rahatsızlığının pek çok nedeni olabilir. Örneğin; yanlış yapılan diş tedavileri, kişinin sorun oluşturabilecek yaşam alışkanlıkları (dudak yeme, yüz üstü yatma, sakız çiğneme…vb.) ve stres bu rahatsızlığa neden olan başlıca faktörlerdendir.

Çene Eklem Rahatsızlıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene eklem rahatsızlıkları, diş sıkma ve gıcırdatma şeklinde de kendini gösterebilir. Bu nedenle tedavinin şekli tek bir yönteme bağlı değildir. Ancak bu tedavilerde genellikle eklem splinti, egzersizler, ağrı kesici ve kas gevşeticiler ya da botoks gibi diğer yöntemler uygulanmaktadır. Amaç, hastaya çene ve eklem fonksiyonlarını geri kazandırmak, şikayetlerini ortadan kaldırmaktır.

Eklem Splinti Nedir?

Eklem splinti esasen kişiye özel üretilen şeffaf bir ağız içi plağıdır. Kas gevşemesini sağlamak ve çene kapanışını düzenlemek için kullanılmaktadır.

Diş Plak Uygulaması

Diş Plağı nedir?

Eklem splinti olarak da bilinen diş plağı, özellikle diş sıkma gibi problemlerde kullanılan bir malzemedir. Şeffaf bir ağız içi plağı da denilebilir. Bu aparat sayesinde kişinin yaşadığı ağrı, acı, diş kırılması, çatlaması ve çene eklem rahatsızlıkları gibi sorunlar giderilebilir. Fakat diş plak uygulamasının tek amacı bu değildir.

Diş Plak Uygulaması Nedir?

Plak aynı zamanda ortodonti tedavisinde de kullanılan ve özellikle son yıllarda çok tercihe dilen bir aparattır. Çünkü görünmez, şeffaf yapısıyla bir yandan estetik görünümü desteklerken bir yandan da çene ve ağız yapısının düzenlenmesinde kullanılabilmektedir. Diş plak uygulaması bir nevi görünmez diş teli olarak da çoğu kişi tarafından talep edilmektedir.

Diş Plak Uygulaması Nasıl Yapılır?

Diş plak uygulaması hayli basit bir tedavi yöntemidir fakat tecrübeli bir ölçüm ve analiz gerektirir. Aksi halde çene yapısına faydadan çok zarar gelebilir. Öncelikli işlem hastanın ağız içi ölçülerini almak ve bu ölçüleri dijital ortama aktararak, güçlü bir analiz yapmaktır. Daha sonra ise plak hastaya takılır ve herhangi bir rahatsızlık hissi söz konusu değilse, hastanın direkt olarak günlük yaşantısına geri dönmesine imkan tanınır.

Diş Plak Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Diş plak tedavisi ile elde edilebilecek pek çok olumlu sonuçtan bahsedilebilir. Bu sonuçların yanı sıra diğer avantajları ise şu şekilde özetleyebiliriz:
• Kısa sürede tedavi imkanı doğurur.
• Acıya veya ağrıya neden olmaz.
• Operasyon gerektirmez.
• Takıp çıkarmak mümkün olduğu için hastanın günlük yaşantısını etkilemez.
• Şeffaf olması nedeniyle gülerken ve konuşurken rahatsızlık vermez.

Masseter Botoks Uygulaması

Massater Botoks Nedir?

Massater botoks, çiğneme kası olarak da bilinen masseter kasına enjeksiyon ile gerçekleştirilen bir botoks türü olarak bilinmektedir. Birçok botoks çeşidinde olduğu gibi bu işlem de bir nevi dolgu yöntemidir. Fakat bilinenin aksine, uzun operasyonel bir boyutu yoktur. Basit bir cerrahi işlemidir, sadece enjeksiyondan ibarettir. Yine de etkili sonuçlar için profesyonel ve uzman diş hekimlerini tercih etmeniz önemlidir.

Masseter Botoks Neden Yapılır?

Bu botoks çeşidi genellikle iki farklı nedenle tercih edilmektedir. İlk nedeni, tıbbi herhangi bir çene rahatsızlığının semptomlarını hafifletmek veya tamamen iyileştirmektir. İkinci gerekçe ise yüze şeklini ve yapısını estetik anlamda iyileştirmektir.

Masseter Botoksun Faydaları Nelerdir?

Bir anlamda çene botoksu olarak da adlandırabileceğimiz masseter botoks, beraberinde pek çok avantaj da taşımaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
• Plastik cerrahi kadar uzun bir operasyonel süreç içermez.
• Tek aşamalı ve kolay uygulanabilirdir.
• Çene yapısını incelterek, oval ve estetik bir görünüm kazandırır.
• Çene sıkma, kenetlenme, kilitlenme ve diş gıcırdatma gibi problemleri düzeltir.
Apikal Rezeksiyon

Apikal Rezeksiyon Nedir?

Dişin kemikte bulunan kök ucunun iltihaplanması sonucu, buradaki kök ucun kesilmesi ve patolojik oluşumların çıkartılması işlemine apikal rezeksiyon denmektedir.

Apikal Rezeksiyon Hangi Durumlarda Yapılır?

• Diş köklerinde kist olduğunda,
• Yapısal veya şekilsel bozukluk sebebi ile kanal tedavisinin yapılamaması durumunda,
• Kanal tedavisi yapılmış olmasına rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa,
• Travma sonucu diş kökünde meydana gelen kırıklarda, bu parçanın çıkartılması gerekiyorsa,
• Kökte meydana gelen lezyonlardan biyopsi alınması gerektiğinde apikal rezeksiyon yapılmaktadır.

Apikal Rezeksiyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Apikal rezeksiyon ameliyatı, lokal anestezi ile yapılan ve genellikle 30 dakika civarı süren bir işlemdir. Diş etlerine yapılacak küçük bir insizyondan (cerrahi kesim işlemi) sonra enfekte olan dokular temizlenir ve akabinde yara kapatılır. Doğru bir şekilde yapılan ameliyatın akabinde enfeksiyonlu alanın hızla iyileştiği gözlemlenecektir.

Apikal Rezeksiyon Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

• Ameliyat sonrasında bir süre tampon uygulanmalıdır.
• Operasyondan sonra en az 2 saat boyunca hiçbir besin tüketilmemelidir.
• Bir süre sonra ise katı gıdalara geçmeden önce ılık, sıvı veya yumuşak besinler tercih edilmelidir.
• Fırçalama esnasında şiddetli davranılmamalıdır.
• Bölgenin temiz tutulması çok önemlidir.
• Diş hekimlerinin gözetiminde kontrol muayenelerine gidilmelidir.

Çene Kistleri

Çene Kisti Nedir?

Çenede oluşan içi su ya da hem su hem de gaz bulunan oluşumlara çene kisti denmektedir. Çene kistleri alenen görülebilecekleri ya da hissedilebilecekleri gibi deri altında da gizlenebilirler. Boyut ve şekillerinde ise kişiden kişiye farklılıklar gözlemlenebilir.

Çene Kisti Belirtileri Nelerdir?

• Yüzeyde gözlemlenen yumru ya da bezecikler, sertlikler
• Tanısı koyulamayan enfeksiyon alanları
• Bazı bölgelerde ağrı veya kısmi acılar

Çene Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene kisti tedavisi, bu kistlerin çeşitlerine, boyutlarına veya şekillerine bağlı olarak değişebilmektedir. Bu nedenle net bir tedavi yönteminden bahsedilemez. Hastanın mutlaka profesyonel bir diş hekimine hikayesini aktarması ve kontrolden geçmesi gerekmektedir.

Bizi sosyal medyadan Takip Edebilirsiniz!

Diş beyazlatma
Yazar

Diş Beyazlatma

Hangi Diş Beyazlatma Yöntemi Tercih Edilmelidir? Sizin için en uygun olacak yöntemi kararı için ancak diş hekiminiz ile birlikte karar verebilirsiniz. Beklentilerinizin karşılanabilmesi adına, işlem

Devamını Oku »
çene-cerrahisi
admin

Çene Cerrahisi

Çene Cerrahisi Nedir? Çene cerrahisi olarak bilinen ortognatik cerrahi; alt ve üst çeneye ait tüm şekil, yapı ve ilişki bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olacak yöntemlerin bütünüdür.

Devamını Oku »
Periodontoloji
Yazar

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir? Diş eti hastalıkları, genellikle dişi çevreleyen bazı dokuların olumsuz şekilde etkilendiği hastalıklardır. Her ne kadar diş eti hastalıkları önce diş etlerinde

Devamını Oku »
kanal tedavisi
Yazar

Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal Tedavisi Nedir? Diş çürüğünün çok ilerlediği durumlarda kök kanallarının da temizlenerek kök ucuna kadar doldurulması gerekmektedir. Bu işleme ise kanal tedavisi denir. Dişin ağızda

Devamını Oku »
diş protezi
Yazar

Diş Protezi

Diş Protezi Nedir? Diş protezi; kısmen ya da tamamen kaybedilmiş diş veya dişlerin yerine yapılan yapay dişlere denmektedir. Bu yapay dişler, çoğunlukla akrilik ve porselen

Devamını Oku »

#dentbolu

Sosyal Medya

Please enter your access token.

+

Acil Polikinliğimiz

19.00 – 00.00

Arasında hizmetinizde

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cumartesi

10.00 - 17.00

Pazar

Kapalı

    Randevu talebi oluşturun!