Dent Bolu

Blog

Çocuk Diş Hekimi

Çocuk diş hekimi, en az diş hekimleri kadar ebeveynlerin de sorumluluklarının bulunduğu bir alandır. Çünkü pek çok benzeri tedavi gibi diş tedavisi de erken tanı ve müdahalede olumsuz durumları önleyici nitelikler taşımaktadır. Ek olarak; çocukların ilk süt dişlerini çıkardıktan sonraki dönemlerinde yani 6 ay ile 1 yaş arasında muayene ettirilmeleri, ilerideki süreci kolaylaştıracak ve çocuklarınıza her şeyden önce daha sağlıklı bir hayat sunmanıza yardımcı olacaktır.

Süt Dişi Kaplaması (Strip Cron)

Süt dişi kaplaması veya diğer adıyla strip cron, çocukların ilk dişlerinde karşılaşılabilen kırılma veya düşme gibi problemleri ortadan kaldırmak amacıyla yapılan bir tedavi yöntemidir. Bu uygulama cron kaplama olarak da bilinir ve süt dişleri için özel üretilen cron aracılığı ile yapılmaktadır. Genellikle gri renkli paslanmaz çelik cron veya diş renginde zirkonyum cron tercih edilmektedir. Bu uygulama sayesinde süt dişinin düşme zamanı geldiğinde herhangi bir zorlanma yaşanmaz ve cron da süt diş ile beraber rahatlıkla düşer.

Flor Uygulaması (Diş Çürüğü Engelleme Uygulaması)

Flor bir diğer adıyla fluorid; çürük yapıcı bakterilerin yapısını bozarak, çürük oluşumunu engelleyen doğal bir bileşiktir. Aynı zamanda mineral kaybını önlediği de bilinir. Bu nedenle çocuklarda flor uygulaması hem diş minesini güçlendirmek için hem de çürük oluşumunu erken dönemde önlemek için kullanılmaktadır.

Flor uygulaması yapılmalı mıdır?

Çürüğe yatkın olan diş pusulalarında flor uygulaması, çürüklerin önlenmesinde gayet başarılı sonuç vermektedir. Florun doğal bir bileşen olması nedeniyle de herhangi bir olumsuz kimyasal tepkime söz konusu değildir.

Yer Tutucu Uygulaması

Çocuklarda zamansız süt dişi kaybı meydana gelebilmektedir. Böyle durumlarda tedavisi mümkün olmayan bu dişlerin çekimi yapılır. Fakat erken dönemdeki diş çekimleri, yandaki dişlerin ve çenenin yapısını bozabilir. Bu kaymayı engellemek adına ise yer tutucu uygulaması yapılmaktadır. Uygulama, boşluk olan alanın her iki tarafındaki dişlerin de desteğiyle konulan apareyler ile yapılmaktadır. Apareyler yani yer tutucular ise hareketli veya sabit olarak ikiye ayrılmaktadır: Fakat en uygun tedaviye yine diş hekiminiz karar vermelidir.

  1. Sabit Yer Tutucu

Sabit yer tutucu, çekim boşluğunun her iki yanındaki dişlerden destek alınarak ve bir dişe yapıştırılarak uygulanmaktadır. Daimi diş gelene kadar ağızda kalmalıdır.

  1. Hareketli Yer Tutucu

Hareketli yer tutucu, çekim boşluğundaki bütün çevreyi kaplayan sabit bbir plak şeklindedir. Ancak takıp, çıkarılabilmektedir. Yine de bu işlem, yalnızca diş hekiminin tedavi esansında uygulayabileceği yöntemler ile mümkündür.

Komponer Dolgu, Renkli Dolgular

Çocuklarda özellikle süt dişlerine uygulanan dolgulara, komponer dolgu denmektedir. Elbette diş pusulasına göre uygulanan tedaviler farklılık gösterebilir. Ancak komponer dolguların hem flor salınımı yapma özelliği bulunmaktadır hem de farklı renk seçenekleri bulunmaktadır. Renkli komponer dolgular ise çocukların tedaviye ilişkin bağlılıklarını ve motivelerini güçlendirdiği için daha sık tercih edilmektedirler.

Süt Dişi Çekimi

diş hekimi

Süt dişlerinin, yerlerine daimi dişler gelene kadar ağız içinde kalmaları daha sağlıklıdır. Bu dönemlerde ise süt dişlerinin, mutlaka diş hekiminin gözetiminde olması gerekir. Çünkü süt dişlerinde de çürük görünebilmektedir ve bu çürükler, bazı durumlarda dişin iç kısmındaki canlı bölüme (pulpa) kadar ilerleyebilir. Bu durumda ise şiddetli ağrı, kızarıklık ve şişlik meydana gelir. Hal böyle olunca süt dişi çekimi, iltihap oluşumunu ve diğer şikayetleri engellemek adına mutlaka gereklidir. Bu noktada da yine en iyi tedaviyi, diş hekiminiz belirleyecektir.

Amputasyon (Süt Dişi Kesimi)

Amputasyon ya da bilinen adıyla süt dişi kesimi; süt dişlerindeki derin çürüklerin, dişin altındaki canlı bölüme (pulpa) yaklaşması durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem genellikle dolgunun yeterli olmadığı zamanlarda kullanılmaktadır. Eğer dişin kök kanal yapısında herhangi bir sıkıntı yoksa sinirler ve kan damarları temizlenerek, ilaçlar akabinde dolgu yapılmaktadır.

Süt Dişi Kanal Tedavisi

Süt dişi kanal tedavisi, daimi dişlere uygulanan diğer kanal tedavilerine kıyasla daha farklıdır. Bu tedavi, derin çürüklerde süt dişinin kök kanal sisteminin temizlenmesi ve yerine büyümeye engel olmayacak ilaçlar ile dolgu yapılması üzerine kuruludur. Genellikle tek seansta biten bir tedavi yöntemidir.

Çocuklarda Genel Anestezi ve Sedasyon

Özellikli engelli veya tedaviyi kabul etmeyen çocuk hastalarda, klinik ortamı yeterli olmayabilir. Bu nedenle tedavi zorlaşır ve imkansız hale gelir. Bu durumu engellemek adına ise ameliyathane ortamına geçiş yapılarak, hastalara genel anestezi ya da sedasyon uygulanmaktadır. Dolayısıyla çocuklarda genel anestezi ve sedasyon mecburi hale gelebilmektedir. Genel anestezi altında yapılan tedaviler, hasta entübe edildiği için diş hekimine daha uzun çalışma süresi sağlamaktadır. Sedasyon ise hastaya sakinleştirici ilaç verilmesi ile gerekli olan, nispeten daha ufak tedavilerin yapılması için tercih edilmektedir.

Çocuğumun ilk diş hekimi kontrolünü ne zaman yaptırmalıyım?

Genellikle 30 aylık yani 1 yaşını geçmiş çocuklarda bütün süt dişleri ağız içerisinde çıkmış olur. 6 ay ile 1 yaş arası ise çocuklarımızın diş hekimi ile tanışması için en uygun dönemlerdir. Çünkü periyodik kontroller ile olası olumsuz durumlara karşı erken teşhis ve tedavi mümkün olacak, aynı zamanda da çocukların tedavi adına motivasyon kazanmaları sağlanacaktır.

Çocuklarda diş fırçalama ne zaman başlamalıdır ?

Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığının erken kazanılması önemlidir. Bu nedenle ilk süt dişinin çıkmasıyla beraber nemli tülbentler veya parmak fırçalarıyla dişlerin fırçalanması gerekmektedir.

Hangi diş macunu kullanılmalıdır?

diş hekimi

Çocuklarda diş macunu kullanımı bilinçli ilerlenmesi gereken bir noktadır. Çünkü ilk çocuklukta, çocuğun diş macununu yutması ve ailenin olumsuz durumlarla karşılaşması mümkün olabilmektedir. Bu nedenle çocukların diş macununu yutmamayı öğrenecekleri yaşa kadar yetişkin diş macunları kullanmamaları sağlanmalıdır. Sonrasında ise yetişkin diş macunları kullanılabilir.

Çocuklarda parmak emmenin, diş ve çene gelişimine etkisi nedir?

Parmak emme alışkanlığı, ne yazık ki ileriki dönemde çocuklarda ortodontik tedaviyi zorunlu kılacak bozukluklar doğurabilmektedir. Bu nedenle bu alışkanlığın engellenmesi önemlidir. Bu konuda ailenin yetersiz kaldığı durumlar olursa, diş hekimine başvurulabilir. Gereken durumlarda alışkanlığı engellemek adına apareyler kullanılabilmektedir.

Çocuklarda gece beslenmesinin diş ve çene gelişimine etkisi nedir?

Çocuklarda özellikle 2 yaşından sonra yapılan gece beslenmeleri, yaygın çürüklere neden olabilmektedir. Düzenli bir beslenme düzeni oluşturmak, diş sağlığı açısından da hayli önemlidir.

Çocuklarda biberon kaç yaşına kadar kullanılmalıdır?

Tıpkı gece beslenmeleri gibi uzun süreli biberon kullanımları da çürüğe neden olabilmektedir. Bu nedenle biberon kullanımının 2 yaşından önce bırakılması tavsiye edilmektedir.

Bizi sosyal medyadan Takip Edebilirsiniz!

Diş beyazlatma
Yazar

Diş Beyazlatma

Hangi Diş Beyazlatma Yöntemi Tercih Edilmelidir? Sizin için en uygun olacak yöntemi kararı için ancak diş hekiminiz ile birlikte karar verebilirsiniz. Beklentilerinizin karşılanabilmesi adına, işlem

Devamını Oku »
çene-cerrahisi
admin

Çene Cerrahisi

Çene Cerrahisi Nedir? Çene cerrahisi olarak bilinen ortognatik cerrahi; alt ve üst çeneye ait tüm şekil, yapı ve ilişki bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olacak yöntemlerin bütünüdür.

Devamını Oku »
Periodontoloji
Yazar

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir? Diş eti hastalıkları, genellikle dişi çevreleyen bazı dokuların olumsuz şekilde etkilendiği hastalıklardır. Her ne kadar diş eti hastalıkları önce diş etlerinde

Devamını Oku »
kanal tedavisi
Yazar

Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal Tedavisi Nedir? Diş çürüğünün çok ilerlediği durumlarda kök kanallarının da temizlenerek kök ucuna kadar doldurulması gerekmektedir. Bu işleme ise kanal tedavisi denir. Dişin ağızda

Devamını Oku »
diş protezi
Yazar

Diş Protezi

Diş Protezi Nedir? Diş protezi; kısmen ya da tamamen kaybedilmiş diş veya dişlerin yerine yapılan yapay dişlere denmektedir. Bu yapay dişler, çoğunlukla akrilik ve porselen

Devamını Oku »

#dentbolu

Sosyal Medya

Please enter your access token.

+

Acil Polikinliğimiz

19.00 – 00.00

Arasında hizmetinizde

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cumartesi

10.00 - 17.00

Pazar

Kapalı

    Randevu talebi oluşturun!