Dent Bolu

Blog

Diş Protezi

diş protezi

Diş Protezi Nedir?

Diş protezi; kısmen ya da tamamen kaybedilmiş diş veya dişlerin yerine yapılan yapay dişlere denmektedir. Bu yapay dişler, çoğunlukla akrilik ve porselen olmak üzere iki ana maddeden oluşmaktadırlar.

Neden Diş Protezi Yapılır?

Diş protezi, kayıp dişlerin açtığı boşluğu doldurmak adına estetik bir hedef güderler. Bunun yanı sıra çiğneme ve konuşma gibi önemli fonksiyonların da iyileştirilmesini sağlarlar.

Protez Diş Türleri Nelerdir?

Diş protezi, kaybedilen dişin miktarına göre iki farklı türde üretilmekte ve uygulanmaktadırlar. Bunlar; tam damak protezleri (total protezler) ve yarı damak protezleridir (parsiyel protezler).

Tam Damak Protezleri

diş protezi

Tam Damak Protezi Nedir?

Tam damak protezi aynı zamanda tam diş protezi ya da damaklı diş protezi olarak da bilinmektedir. Ağız içerisinde sağlıklı dişlerin bulunmadığı durumlarda yapılmaktadır. Şekilsel açıdan alt ve üst damaklara oturtulabilen bütün protezlerdir.

Tam Damak Protezi Kaç Günde Yapılır?

Bu noktada hekiminizin takvimi ve tedavi yöntemi önemlidir. Aynı zamanda diş protezi öncesi ağız içinde uygulanması gereken bir başka tedavi de olabilir. Bu nedenle kaç gün süreceğine dair kesin bir bilgi verilemez. Fakat tam damak protezleri genellikle ortalama 5 seans içerisinde uygulanmış olacaktır. Bu ise yine ortalama olarak, 2 haftaya tekabül etmektedir.

Tam Damak Protezi Nasıl Kullanılır?

Tam damak protezi kullanmak, hayli basit bir işlemdir. Fakat her aparatta olduğu gibi alışmanız adına kendinize süre tanımanız gerekmektedir. Tam damak diş protezi takılıp çıkarılabilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle alt ve üst çeneye yerleştirilerek kullanılmaktadırlar.

Tam Damak Protezi Nasıl Temizlenir?

Bu tip protezlerin temizliği, bol su ile yapılmaktadır. İyi durulamak şartı ile sabun kullanılabileceği gibi bu işlem için özel jel ve sabunlar da bulunmaktadır. Ancak kesinlikle diş macunu kullanımı önerilmez. Bunun yerine özel fırçalar veya normal diş fırçaları tercih edilebilir. Ayrıca bazı temizleyici tabletler de tam damak diş protezlerinin temizliği için kullanılmaktadır. Çünkü bu tabletler, damaklarla beraber suyun içerisine atılıp, çözülerek daha kolay bir temizlik imkanı sağlarlar. Fakat yine de bu noktada öncelikle diş hekiminize danışmanız daha faydalı olacaktır.

Tam Damak Protezi Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

• Protez temizliği yaparken diş macunu ve kaynar su kullanılmamalıdır.
• Gece yatarken mutlaka çıkarılmalı ve temizliğine özen gösterilmelidir.
• Özel bir kap içerisinde muhafaza edilmeleri önemlidir.
• Kırılganlıkları göz önünde bulundurulmalı ve özen gösterilmelidir.

Yarı Damak Protezleri

diş protezi

Yarı Damak Protezi Nedir?

Parsiyel protez olarak da bilinen yarı damak protezleri, hastanın ağız yapısında diş kaybının fazla olmadığı durumlarda tercih edilmektedir. Akrilik ve metal maddelerin kombinasyonu ile oluşturulan ürün kanca (kroşe) adı verilen metal parçalar ile tutturularak, ağız içerisine yerleştirilmektedir.

Yarı Damak Protezi Nasıl Yapılır?

Yarı damak protezleri de tıpkı tam damak protezleri gibi ölçü alma ve prova esaslarına dayanmaktadır. Dolayısıyla süreç sırasıyla; ölçü alımı, analiz, üretim, uygulama ve prova aşamalarından oluşmaktadır.

Yarı Damak Protezi Nasıl Kullanılır?

Yarı damak protezleri de takılıp, çıkarılabilir şekilde tasarlanmıştır. Fakat tam damak protezlerinden farklı olarak, alışmak için daha fazla süreye ihtiyaç duymanız olasıdır.

Yarı Damak Protezi Nasıl Temizlenir?

• Yemeklerden sonra ve geceleri protezlerinizi çıkararak, temizlemelisiniz.
• Plak ve leke oluşumunu önlemek adına, diş hekiminizin tavsiye edeceği temizleme malzemelerini kullanmalısınız.
• Özel bir kutuda muhafaza etmelisiniz.
• Diş macunu kullanımından kaçınmalısınız.

Tek Diş Kaplama

Tek Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Tek diş kaplama işlemi yapılırken öncelikle lokal anestezi kullanılır ve bölge uyuşturulur. Ardından asıl diş küçültülür ve silikon yardımı ile ölçü alınır. Diş kalıbının çıkarılması ve üretilmesinin ardından ise diş ilgili alana yerleştirilir. Bu şekilde işlem tamamlanmış olur.

Tek Diş Kaplama Ne Kadar Sürer?

Tek diş kaplama yapılırken dişin kalıbını çıkarmak gerekecektir. Bu nedenle işlemin en az 2 seans sürmesi beklenmektedir. Diş hekiminizin takvimine ve tedavi yönteminize bağlı olarak ortalama 1 hafta içerisinde tedaviniz tamamlanacaktır.

Dolgu Yapılan Dişe Kaplama Yapılır Mı?

Kaplama tedavisi diş boşluğunun doldurulması ve konuşma, çiğneme gibi hayati fonksiyonların korunması açısından tercih edilir. Bunun dışında kalan çürük vb. durumlarda dolgu tercih edilmektedir. Fakat dolgu yapılan dişe daha sonra tek diş kaplama yapılabilir.

Kanal Tedavisi Yapılan Dişe Kaplama Yapılır Mı?

Kanal tedavisi ölü dokuların çıkarılması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla kanal tedavisinin kaplamadan önce yapılması gerekmektedir.

Köprüler

Diş Köprüsü Nedir?

Diş köprüsü, bir veya birden fazla diş kaybı meydana geldiğinde, ortaya çıkan boş alanları ve diş eksiklerini gidermek adına uygulanan bir nevi restorasyon işlemidir. Boşluğun her iki tarafındaki dişlerden destek alınır ve bu şekilde bir köprü oluşturulur.

Neden Diş Köprüsü Yapılır?

Köprü dişler genellikle diş eksikliklerini gidermek amacıyla yapılmaktadırlar. Bu işlem, hastanın belli başlı ağız fonksiyonlarını korumak ve estetik zemin oluşturmak adına gereklidir.

Diş Köprüsünün Zararları Var Mıdır?

Diş köprüleri, kayıp gidermek ve fonksiyon kullanımı için tercih edilen yöntemlerdir. Bazı yanlış uygulamalardan sonra yan etkiler görülebilse de profesyonel bir destek ile sorunsuz ve gerekli operasyonlardır. Hatta beraberinde pek çok avantaj da getirmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
• Eksik diş kayıplarının meydana getirdiği çiğneme problemlerini ortadan kaldırır.
• Öğütme işlemini kolaylaştırarak, sindirimi destekler.
• Olası mide rahatsızlıklarının ve kilo alımının önüne geçer.
• Diksiyonu iyileştirir.
• Estetik görünüme katkı sağlar.

Köprü Diş Koku Yapar Mı?

Uzman kişiler tarafından yapılmayan her işlem de olduğu gibi köprü işleminde de yan etkiler ortaya çıkabilir. Örneğin; alttaki dişin tam olarak temizlenmemesiyle birlikte besin birikimi ve çürükler, kokuya neden olabilir. Fakat profesyonel bir destek almanızın akabinde bu tarz durumlara maruz kalmaz, herhangi bir koku problemi yaşamazsınız.

Diş Köprüsü Ağrı Yapar Mı?

Diş köprüleri lokal anestezi altında yapılan işlemlerdir. Dolayısıyla işlem sırasında hiçbir ağrı ya da acıya maruz kalmazsınız. İşlem sonrasında ise hissedebileceğiniz ufak tefek ağrıları geçirmek adına, diş hekiminizin önereceği ilaçları kullanabilirsiniz.

Diş Köprüsü Çeşitleri Nelerdir?

Pratikte dört farklı diş köprüsü çeşidinden bahsedilebilir:

  1. Geleneksel köprü
  2. Maryland köprü
  3. Serbest sonlu köprü
  4. İmplant destekli köprü

Geleneksel Köprü Nedir?

Geleneksel köprüler, boşluğun her iki yanında yer alarak dişi kaplayan kron kaplamalardır.

Maryland Köprü Nedir?

Adeziv, Maryland ya da kanatlı köprü diş olarak bilinen bu köprü diş çeşitleri, özellikle ön bölgede bulunan diş kayıpları için tercih edilmektedirler. Ek diş yerine kullanılacak yapay dişin, komşu dişlerin arkalarına tutturulmaları esasına dayanmaktadırlar.

Serbest Sonlu Köprü Nedir?

Balkon köprü ya da asma köprü olarak anılan serbest sonlu köprüler, boşluğun yalnızca bir tarafında sağlıklı dişin bulunduğu durumlarda tercih edilirler. Tek tarafa tutunan bu köprüler, hastayı tam protez işleminden kurtarmak amacıyla uygulanmaktadırlar.

İmplant Destekli Köprü Nedir?

Boşluğun her iki tarafında da sağlıklı bir diş bulunmuyorsa ve hatta çenede köprü dişi destekleyecek doğal bir başka diş kalmamışsa; implant köprü uygulanmaktadır. İlgili alanın her iki tarafına da yeterli sayıda implantın yerleştirilmesi sonucu köprü yardımıyla diş eksikliğinin giderilmesi amaçlanmaktadır.

İmplant Üstü Protezler

İmplant Üstü Protez Nedir?

İmplant üstü ya da implant destekli protezler olarak anılan bu protezler, implantlarla bağlanan alt ve üst dişlere takılan takma / yapay dişlerdir. Takma dişin daha iyi bir şekilde sabit kalması adına yapılsalar da temizleme adına takıp, çıkarılmaları mümkündür.

İmplant Üstü Protezlerin Avantajları Nelerdir?

• Takam diş kullanmak istemeyen kişilerin tercih edebileceği bir tedavi yöntemidir.
• Yapay dişin sabitliği daha fazla olacaktır.
• Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını destekler.
• Estetik gülüşü iyileştirir.
• Daha az bakım gerektirir.
• Uzun vadede kullanılabilecek bir tedavi yöntemidir.

İmplant Destekli Protez Nasıl Yapılır?

İmplant üstü protezler hasta ihtiyaçlarına ve ağız yapısına ağlı olarak farklı şekilde uygulanabilirler. Fakat totalde sabit veya hareketli olarak iki farklı implant protez yöntemi bulunmaktadır.

İmplant Protez Ne Kadar Sürer?

İmplant destekli protez yapımı, bölgedeki dişlerin çekilmesi ile başlamaktadır. Akabinde implant pozisyonu belirlenir ve klavuza göre yerleşim yapılır. Daha sonra ise geçici bir protez ile işlem tamamlanır. Ancak iyileşme sürecine bağlı olarak, 3 – 6 ay sonra asıl yapay dişler yerine yerleştirilir.

Diş Sıkma, Gıcırdatma Protezleri (Gece Plağı)

Diş Sıkma, Gıcırdatma Protezi (Gece Plağı) Nedir?

Diş sıkma, gıcırdatma protezi aynı zamanda gece plağı olarak da bilinmektedir. Çene sıkma, diş gıcırdatma, kilitlenme gibi problemleri ortadan kaldırmak adına kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Gece Plağı Ne İçin Kullanılır?

Genellikle strese bağlı olarak özellikle geceleri, uyku esnasında diş sıkma ya da gıcırdatma, çene kilitlenmesi gibi olumsuz durumlar gözlemlenebilmektedir. Bu tip durumları önleme ve ağız, diş yapısını korumak adına gece plağı kullanılmalıdır.

Gece Plağı Gerekli Mi?

Diş sıkma, gıcırdatma ya da çene kilitlenmesi ve benzeri olumsuz durumlarda gece plağının kullanılması çok önemlidir. Çünkü kullanılamadığı takdirde bu durumlara bağlı olarak önce diş minesinde daha sonra ise alt tabakalarda, dişlerde ve köklerde aşınma meydana gelecektir. Hatta bu durum diş kırıklarına ve kayıplarına dahi neden olabilir. Bu tip yaralanma ya da kayıpları önlemden adına gece plağı kullanmak gerekmektedir.

Gece Plağı Nasıl Kullanılır?

Gece plağının kullanımı her hasta için farklı seyredebilir. Ancak genellikle uyku esnasında en az 8 saatlik zaman diliminde kullanılması önerilmektedir. Gündüzleri de diş ve çene problemleri yaşayan insanların ise mutlaka bu zaman dilimlerinde de kullanmaları gerekmektedir. Yine de en doğru kullanım şeklini diş hekiminiz belirleyecektir.

Gece Plağı Nasıl Temizlenir?

Gece plağı temizliği diğer protez tiplerine göre çok daha basittir. Çünkü bu protez tipi esasen bir plak görünümünde ve nispeten daha basit yapıdadır. Temizleme esnasında yumuşak bir bez ve temizleyici bir jel kullanmak faydalı olacaktır. Sabun, diş macunu gibi kimyasallardan kaçınmak ise oldukça önemlidir. Yanı sıra temizlerken yumuşak ve dairesel hareketlerle ilerlemek de plak yapısını koruyacaktır.

Estetik Diş Protezleri Tasarımı

Estetik Diş Protezi Nedir?

Estetik diş protezleri; eksik olan dişleri tamamlayarak, diş etlerindeki sorunları gidermek ve hastaya yüzüne uygun bir gülüş, görünüm kazandırmak amacıyla yapılan tasarımlardır.

Estetik Diş Protezi Nasıl Yapılır?

Estetik diş protezlerinin yapımı beş temel aşamadan oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla; muayene, radyografik inceleme, model hazırlama, fotoğraflama ve planlama aşamalarıdır. İlk kontrolden sonra yapılan radyografik incelemede varsa potansiyel sorunlar keşfedilir ve çözüme kavuşturulur. Daha sonra ise hastaya yüzüne uygun bir modelleme yapılır ve akabinde fotoğraflama ile planlama aşamalarına geçilir.

Estetik Diş Protezi Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Estetik diş protezleri tasarımı bazı durumlarda ve ellerde ne yazık ki yapay, ilgisiz modellemeler ile heba edilmektedir. Bunu önlemek adına profesyonel ve tecrübeli bir diş hekiminden destek almanız gerekmektedir. Aynı zamanda bu tasarımın kesinlikle diş etlerinize zarar verecek veya ağız yapınızı bozacak ölçülerde olmaması önemlidir.

Lamine Diş (Yaprak Diş) Tasarımı

Lamine Diş (Yaprak Diş) Nedir?

Lamine diş uygulaması, halk arasında yaprak diş olarak da bilinmektedir. Son yıllarda çok sık tercih edilen protez yöntemlerinden bir tanesidir.

Lamine Diş Nasıl Yapılır?

Lamine diş tasarımı öncelikle dişlerin kesilerek, minimal boyutta inceltilmeleri ile başlamaktadır. Sonraki işlem ise 0.3 – 0.7 mm inceltilen bu dişlerin yüzey bölümlerine yaprak benzeri porselenler konulması ile tamamlanmış olur.

Lamine Diş Çeşitleri Nelerdir?

Lamine diş çeşitleri içeriklerine bağlı olarak, 3 farklı grupta tanımlanmaktadırlar.

  1. Kompozit lamine diş
  2. Porselen lamine diş
  3. Zirkonyum lamine diş

Lamine Diş Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

• Renk değişimi olmaz.
• Estetik görünüme katkısı daha fazladır.
• Sağlam bir yapısı vardır.
• Tüm dişlere uygulanabileceği gibi tek veya birkaç dişe de uygulanabilir.
• Doğal bir görünüme sahiptir.
• Pürüzsüz bir yapıları vardır.
• Kırılmaya ve düşmeye karşı dirençlidir.

Lamine Diş Herkese Yapılabilir Mi?

Diş sıkma ve gıcırdatma sorunu yaşayan, çene yapısında bozukluk olan, tırnak yeme alışkanlığına sahip veya diş eti çekilmesi bulunan kişilerin dışında kalan herkese lamine diş yapılabilmektedir.

Lamine Diş Ömrü Ne Kadardır?

Lamine diş ömrü, doğru bir kullanımda 10 – 20 yıl arasında değişkenlik göstermektedir.

E-Max Zirkonyum Kaplama

E-Max Zirkonyum Nedir?

Esasen e-max ve zirkonyum farklı yapılara sahip kaplama yöntemleridir. Ancak her ikisi de metal destekli protezlere kıyasla daha estetik görünürler. Çünkü standart kaplamalarda uygulanan porselen kuronların alt yapıları gri bir metal alaşımı iken e-max ve zirkonyumda böyle bir durum söz konusu değildir. Aksine bu formların ışık geçirgenlikleri doğal diş minesine çok yakın olduğu için hem doğal hem de estetik görünüme katkı sağlarlar.

E-Max ve Zirkonyum Farkı Nedir?

Zirkonyumun element özelliği metal nitelikler gösterirken, E-max tamamen cam seramiktir. Fakat her ikisi de metal alaşım içermemektedir. Aynı zamanda E-max, zirkonyum kaplamaya kıyasla daha yüksek bir teknik hassasiyet gerektirmektedir.

E-Max Mi, Zirkonyum Mu?

E-max ile zirkonyum kıyaslandığında zirkonyum hem daha dayanıklı hem de daha güçlü bir yapıya sahiptir. Ancak geçirgenlik ve estetik açılarından E-max, daha doğal bir görünüme sahiptir. Yine de tercih noktasında diş hekiminize danışmanız gerekmektedir. Çünkü farklı yapı ve ihtiyaçlar doğrultusunda seçim, değişkenlik gösterebilir.

Bizi sosyal medyadan Takip Edebilirsiniz!

Diş beyazlatma
Yazar

Diş Beyazlatma

Hangi Diş Beyazlatma Yöntemi Tercih Edilmelidir? Sizin için en uygun olacak yöntemi kararı için ancak diş hekiminiz ile birlikte karar verebilirsiniz. Beklentilerinizin karşılanabilmesi adına, işlem

Devamını Oku »
çene-cerrahisi
admin

Çene Cerrahisi

Çene Cerrahisi Nedir? Çene cerrahisi olarak bilinen ortognatik cerrahi; alt ve üst çeneye ait tüm şekil, yapı ve ilişki bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olacak yöntemlerin bütünüdür.

Devamını Oku »
Periodontoloji
Yazar

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir? Diş eti hastalıkları, genellikle dişi çevreleyen bazı dokuların olumsuz şekilde etkilendiği hastalıklardır. Her ne kadar diş eti hastalıkları önce diş etlerinde

Devamını Oku »
kanal tedavisi
Yazar

Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal Tedavisi Nedir? Diş çürüğünün çok ilerlediği durumlarda kök kanallarının da temizlenerek kök ucuna kadar doldurulması gerekmektedir. Bu işleme ise kanal tedavisi denir. Dişin ağızda

Devamını Oku »
diş protezi
Yazar

Diş Protezi

Diş Protezi Nedir? Diş protezi; kısmen ya da tamamen kaybedilmiş diş veya dişlerin yerine yapılan yapay dişlere denmektedir. Bu yapay dişler, çoğunlukla akrilik ve porselen

Devamını Oku »

#dentbolu

Sosyal Medya

Please enter your access token.

+

Acil Polikinliğimiz

19.00 – 00.00

Arasında hizmetinizde

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cumartesi

10.00 - 17.00

Pazar

Kapalı

    Randevu talebi oluşturun!