Dent Bolu

Blog

Kanal Tedavisi (Endodonti)

kanal tedavisi

Kanal Tedavisi Nedir?

Diş çürüğünün çok ilerlediği durumlarda kök kanallarının da temizlenerek kök ucuna kadar doldurulması gerekmektedir. Bu işleme ise kanal tedavisi denir. Dişin ağızda görünen kron kısmını değil, diş köklerini ilgilendiren özel bir tedavi yöntemidir.

Kanal Tedavisi Ne Zaman Gerekir?

Derin çürüklerde, diş sinirinde meydana gelen kırıklarda, ileri derecedeki diş eti hastalıklarında ve yanlış uygulanmış diğer tedavilerde kesinlikle kanal tedavisi uygulamak gereklidir.

Kanal Tedavisi Gereken Diş Nasıl Anlaşılır?

• Dişlerde ve diş etlerinde yüksek hassasiyet hissedildiğinde,
• Özellikle geceleri ve yemek esnasında vuran şiddetli bir ağrı olduğunda,
• Ciddi renk değişimleri gözlemlendiğinde,
• Apse oluşumunda ve şişliklerde kanal tedavisine kesinlikle ihtiyaç duyulur.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

kanal tedavisi

Kanal tedavisi, elbette anestezi altında yapılan cerrahi bir işlemdir. Anestezinin uygulanmasının ardından ise çürük temizliği yapılır ve varsa kırık parçalar alınır. Dokuların temizlenmesinin ardından kök kanalı şekillendirilir. Akabindeki belli aralıklarda kök ucuna pansuman yapılır. Son seansta ise alan dolgu malzemeleriyle doldurulur ve işlem tamamlanır.

Kanal Tedavisi Ağrı Yapar Mı?

İşlem sırasında hiçbir ağrı ya da acı hissetmeyeceğiniz şekilde anestezi altında yapılmaktadır. Ancak işlem sonrasında ufak çaplı ağrılar hissetmeniz doğaldır. Böyle durumlarda kullanabileceğiniz gargara ve ilaçları diş hekiminizden öğrenebilirsiniz.

Kanal Dolgusu ve Dolgu Arasındaki Fark Nedir?

Kanal dolgusu, kökteki alanın yani kök kanalının doldurulması işlemidir. Dolgu işlemi ise görünen yüzeydeki dişin doldurulması işlemidir. Kanal dolgusu ve dolgu arasındaki fark, uygulama alanlarıdır.

Kanal Tedavisinden Sonra Antibiyotik Kullanılır Mı?

Standart kanal tedavilerinde antibiyotiğe ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak hastanın enfeksiyon durumuna göre antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir.

Kanal Tedavisi Yenileme İşlemi Nedir, Neden Yapılır?

Eğer tedavi yapılırken canlı dokuların bir kısmının çıkartılamamışsa veya kök ucunda oluşan enfeksiyonun giderilemiyorsa, kök sökülerek yeniden yapılması gerekmektedir. Bu durumda yenileme işlemi yapılmaktadır.

Apikal Rezeksiyon (Kök Ucu Kesilmesi)

Apikal Rezeksiyon Nedir?

Kanal tedavisine imkan tanımayan veya tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda, kök ucunun kesilerek çevresinde bulunan enfeksiyon dokusu ile beraber çıkartılması işlemine apikal rezeksiyon denmektedir. Hastanın dişi çekilmeden, dişini kullanmaya devam etmesini amaçlar.

Apikal Rezeksiyon Neden Yapılır?

• Kök kanalının tıkalı olması nedeniyle tedavinin yapılamadığı durumlarda.
• Hastanın tedaviyi reddetmesi nedeniyle.
• Diş kökünde bulunan lezyondan biyopsi alınması gerektiğinde.

Süt Dişlere Tedavi Uygulaması

Süt Dişlere Tedavi Yapılır Mı?

Süt dişlerde tedavi; dişlerin düşme zamanları gelene kadar, dişi yerinde ve fonksiyonunda tutmak amacıyla yapılabilir

Süt Dişlerde Tedavi Nasıl Yapılır?

Süt dişi tedavisi yapılırken özel materyaller kullanılmaktadır. Bu tedavide kullanılan materyaller ise diğerlerinden farklıdır. Çünkü bu dolgu maddeleri, zaman içinde diş kökleri ile birlikte erirler. Nedeni ise alttan gelecek olan daimi dişin çıkmasını engellemektir.

Süt Dişi Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Her ne kadar çocuklara uygulanan bu tedavi, standart kanal tedavilerinden bir nebze farklı olsa da işlem sonrasında ağrı olma ihtimali vardır. Bu noktada ebeveynlerin temkinli olmaları ve diş hekiminin tavsiye ettiği yöntemleri kullanmaları önemlidir.

Çocuklarda Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Çocuklarda kanal tedavisi, standart tedavilerden çok daha basit bir şekilde yapılmaktadır. Dolayısıyla işlem oldukça kısa sürmektedir.

Fiber Uygulaması

Fiber Uygulaması Nedir?

Dişin ağızda görünen kron kısmının büyük bölümünün çürük veya kırık nedenleriyle kaybedildiği durumlar olabilir. Böyle durumlarda ise kök kanallarının içine dayanıklı materyaller eklenerek, dolgunun tutunduğu alanın sağlamlığını arttırmak amacıyla fiber uygulaması yapılmaktadır.

Fiber Post Nedir?

Fiber post uygulaması esnasında kullanılan, fiber ile güçlendirilmiş ve dişe kimyasal bileşenler yardımıyla yapıştırılan çubuklara fiber post denilmektedir.

Fiber Uygulaması Neden Yapılır?

Fiber uygulaması genellikle hastanın hiç diş duvarının kalmadığı fakat diş köklerinin sağlam olduğu durumlarda yapılmaktadır. Amaç ise elbette çürük veya kırık kayıplarını engellemektir.

Neden Fiber Post Tercih Edilir?

• Dayanıklı ve sağlam bir yapıdadır, dolayısıyla kırılma riski oldukça azdır.
• Özellikle estetik fiber uygulamalar da altta metal olmadığı için güzel bir görünüm yakalanmaktadır.
• Hem mekanik hem de kimyasal yöntemlerle çift taraflı olarak dişe yapışır.

Bizi sosyal medyadan Takip Edebilirsiniz!

Diş beyazlatma
Yazar

Diş Beyazlatma

Hangi Diş Beyazlatma Yöntemi Tercih Edilmelidir? Sizin için en uygun olacak yöntemi kararı için ancak diş hekiminiz ile birlikte karar verebilirsiniz. Beklentilerinizin karşılanabilmesi adına, işlem

Devamını Oku »
çene-cerrahisi
admin

Çene Cerrahisi

Çene Cerrahisi Nedir? Çene cerrahisi olarak bilinen ortognatik cerrahi; alt ve üst çeneye ait tüm şekil, yapı ve ilişki bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olacak yöntemlerin bütünüdür.

Devamını Oku »
Periodontoloji
Yazar

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir? Diş eti hastalıkları, genellikle dişi çevreleyen bazı dokuların olumsuz şekilde etkilendiği hastalıklardır. Her ne kadar diş eti hastalıkları önce diş etlerinde

Devamını Oku »
kanal tedavisi
Yazar

Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal Tedavisi Nedir? Diş çürüğünün çok ilerlediği durumlarda kök kanallarının da temizlenerek kök ucuna kadar doldurulması gerekmektedir. Bu işleme ise kanal tedavisi denir. Dişin ağızda

Devamını Oku »
diş protezi
Yazar

Diş Protezi

Diş Protezi Nedir? Diş protezi; kısmen ya da tamamen kaybedilmiş diş veya dişlerin yerine yapılan yapay dişlere denmektedir. Bu yapay dişler, çoğunlukla akrilik ve porselen

Devamını Oku »

#dentbolu

Sosyal Medya

Please enter your access token.

+

Acil Polikinliğimiz

19.00 – 00.00

Arasında hizmetinizde

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cumartesi

10.00 - 17.00

Pazar

Kapalı

    Randevu talebi oluşturun!