Gülüş Tasarımı (Hollywood Smile) Nedir?

Aynı standartları paylaşan her gülüş, herkes için güzel değildir. Çünkü güzel bir gülüş, size özel olandır. Gülüş estetiğinde ağız ve çene yapınız, diş oranlarınız, dudak yapınız ve benzeri birçok kriter değerlendirilmelidir. Gülüş tasarımı, yalnızca hekimlik ile değil aynı zamanda sanatın da payıyla, doğru bir hal alabilir. Gülüş tasarımı aynı zamanda dişlerdeki oranı, dişlerin genişliğini, dudakları ve ağız dikey yüksekliğini de kapsamaktadır.
Hollywood smile yani gülüş tasarımı, son yıllarda çok sık talep edilen bir tedavi yöntemidir. Bunun nedeni ise genellikle sosyal hayattaki özgüvenli duruşa katkısı ve etkili izlenimler yaratmasıdır.
Estetik Bir Gülüşe Nasıl Sahip Olabilirim?
Elbette estetik kavramı, göreceli bir kuramdır. Fakat yine de pek çok kişi tarafından doğal güzellik olarak algılanmaktadır. Esasen konu diş estetiği olunca bu tanımın doğruluğu, sağlık açısından da epey kıymetlidir. Dişler, diş etleri, diş renkleri ya da görünürlükleri gibi pek çok faktörün ise gülüş estetiği üzerinde payı vardır, diyebiliriz. Bu nedenle gülüş tasarımı noktasında tercih ettiğimiz başlıca tedavi yöntemleri şunlardır:
• Diş eti estetikleri
• Diş beyazlatma işlemleri
• Estetik kompozit dolgular
• Zirkonyum ve E-max kaplamalar
• Lamine diş (yaprak diş) tasarımları
• Çeşitli botoks yöntemleri
• Estetik protezler
Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

Gülüş tasarımının nasıl yapıldığını anlatmadan önce estetik diş analizinin neden ve nasıl yapıldığını anlamalıyız. Çünkü teşhisin en önemli aşaması analizdir. Analizin amacı alt ve üst dişlerin birbirlerine göre konumlarını, şekillerini, renklerini ve boyutlarını değerlendirmektir. İlk aşamada geleneksel ölçü yöntemleriyle veya teknolojik ağız içi aparatlarıyla tanı modelleri elde edilmektedir. Bu sayede ağız içi ve ağız dışı gülüş şekli ve profil fotoğrafları elde edilmiş olur. Tüm bunlar ve bunların yanı sıra hastanın talep ve beklentileri birlikte ele alındıktan sonra dijital tasarım çalışması yapılmaya başlanacaktır. Elde edilen tüm kayıtlar doğrultusunda gülüş tasarımının ilk modeli, bilgisayar ortamında görüntülenir. Akabinde ise gerekli değişiklikler yapılır ve tedavinin sonundaki son görüntüye en yakın bulgular elde edilmiş olur. Eğer hastanın ve hekimin başka bir değişim talebi yok ise tanı modelleri, laboratuvar ortamında hazırlanır. Bu esnada hastaya geçici materyaller ile “mock-up” da denilen yöntem uygulanır. Bu duruma aynı zamanda diş tasarımı provası da denmektedir.
Mock-Up (Diş Tasarımı Provası) Nedir?
Mock-up yani diş tasarımı provası, gülüş estetiği tedavisi esnasında asıl dişlerden önce kullanılan modellerin hastaya takıldığı provalardır. Bu modeller, asıl tasarıma geçilene kadar kullanılmaktadır.
Gülüş Tasarımında İlk Muayene Nasıl Olur?
İlk muayene, sırasıyla aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır.
- 3D ağız içi taşıyıcısıyla dişlerin dijital ölçüsü alınır.
- Fotoğraf stüdyolarında uygun açılarda çeşitli fotoğraflar çekilir.
- Hastaya diş kütüphanesinden ve portfolyolardan örnekler sunulur.
- Planlamaya uygun bir dijital gülüş tasarımı modellenir.
- Hastanın onayı alınır.
Dijital Gülüş Tasarımı Kaç Seans Sürer?
Dijital gülüş tasarımı totalde üç seanstan oluşmaktadır. Seans aşamalarını ise aşağıdaki liste üzerinden inceleyebilirsiniz.
İlk muayene, sırasıyla aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:
- 3D ağız içi taşıyıcısıyla dişlerin dijital ölçüsü alınır.
- Fotoğraf stüdyolarında uygun açılarda çeşitli fotoğraflar çekilir.
- Hastaya diş kütüphanesinden ve portfolyolardan örnekler sunulur.
- Planlamaya uygun bir dijital gülüş tasarımı modellenir.
- Hastanın onayı alınır.
Hastanın ikinci randevusunda ise sırasıyla şu aşamalara geçilir:
- Dişler ve diş etlerindeki gerekli işlemler yapılır.
- 3D ağız içi tarayıcısıyla dişlerin dijital ölçüsü alınır.
- Hastaya geçici dişler takılır.
Hastanın son randevusunda ise:
- Kişiye özel üretilen kaplamalar ile prova yapılır.
- Hasta onayının ardından porselenler hazırlanır ve uygulanır.
Dijital Gülüş Tasarımının Hazırlanması Ne Kadar Sürer?
Dijital gülüş tasarımının hazırlanması için ortalama olarak, 3 ile 5 gün arasında bir süre yeterli olacaktır.
Prova Sonrasında Nasıl Bir İşlem Uygulanır?
Hazırlanan dijital tasarım modeli üzerinden elde edilen mock–up (silikon kalıp), dişlerin üzerine yerleştirilir. Hekimin yönlendirmesiyle bu tasarım ayna karşısında veya kamera kaydı alınarak incelenebilir. Fakat daha sonra mock–up malzemesi ağızdan çıkartılacaktır.
Tedavi Sonunda Elde Edilen Sonuç, Tasarımda Gösterilen ile Aynı Olur Mu?
Prova seansında kullanılan materyaller dayanıklılık ve görünüm açısından yeterli değildir. Bu nedenle yalnızca kısa süreli bir kullanım ömürleri vardır. Ancak tedavi bittiğinde elde edilen sonuç hem daha uzun ömürlü hem de daha estetik olacaktır.
Gülüş Tasarımından Sonra Kontrole Gitmek Gerekir Mi?
Tedavinin bitiminden sonra 1. haftanın, 1.ayın ve 3. ayın sonunda düzenli olarak kontrole gitmek, kullanım ömrünü uzatacaktır. Akabinde ise 6 ayda bir diş hekimi kontrolünden geçmek sağlıklı ve gereklidir.
Dijital Ölçü ve Tarama
Dijital Ölçü ve Tarama Nedir?
Geleneksel diş hekimliğinde diş kaplama ya da dolgu gibi işlemlerde hem diş hem de çene ölçüleri, metal kaşıkların yardımıyla alınmaktadır. Ancak bu yöntem hastalarda öğürme refleksine neden olabilmektedir. Ki aynı zamanda bu yöntemin bazı durumlarda tam oran vermediği de açıkça bilinir. Dijital ölçü ve tarama yöntemi ise bu olumsuzları önlemek adına; optik bir kamera yardımıyla dijital ortamda yapılmaktadır.
Dijital Ölçü ve Tarama İşleminin Avantajları Nelerdir?
• Hasta herhangi bir rahatsızlık hissetmez ve tedaviye kolaylıkla uyum sağlar.
• Ölçülerdeki hata payı geleneksel yöntemlere göre çok daha düşüktür.
• Tüm kayıtlar arşivlenebilir ve bir sonraki tedavide ek işleme gerek kalmadan kullanılabilir.
3D Shape Sistemi
3D Shape Sistemi Nedir?
3D shape sistemi, özellikle diş hekimleri tarafından oldukça ergonomik görülen bir bilgisayar sistemidir. Bu sistem sayesinde 3 boyutlu dijital ölçüler almak mümkündür. Alınan ölçülerin bilgisayar ortamına aktarılması sonucunda ise uygulanacak yöntemlerin tümünü baz alan bir modelleme tasarlanır. Bu tasarımlar, 3D shape sisteminin “milling” üniteleri ile üretilmektedir. Bu işlemler bütününe imkan tanıyan sisteme ise anlaşılabileceği üzere 3D shape sistemi denmektedir. Dijital görüntüleme sistemleri ile çene kemikleri, kistler, gömülü dişler ve sinüs boşlukları hem daha net hem de daha doğru görüntülenebilmektedir.
Botoks
Botoks Yöntemi (Bruksizm Tedavisi) Nedir?
Botoks yöntemi Bruksizm tedavisinde kullanılan bir uygulamadır.
Buruksizm Nedir?
Bruksizm özellikle geceleri diş sıkma, gıcırdatma, sürtünme gibi şikayetlerin tümünü veya birkaçını kapsayan rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde ilk etapta basit tıkırtı sesleri akabinde ise çene kenetlenmeleri, kilitlenmeleri görülebilmektedir.
Botoks Yöntemi ile Bruksizm Tedavisi Nasıl Ypılır?
Günümüzde bruksizm tedavisinde kullanılan ilk ve en etkili yöntem botoks tedavisidir. Ancak bazı diş kayıpları da bruksizm hastalığına neden olabilir. Bu nedenle ilk etapta diş hekimi kontrolünden geçmek önemlidir. Fakat dental botoks yöntemi tercih edilen tedavilerde, botoks maddesi kasın için enjekte edilerek uygulanmaktadır. Bu uygulamanın akabinde kas içi fonksiyonlarında azalma görülür ve bu süreç tedavinin amacına hizmet etmesine yardımcı olur.
Botoks Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedavi tek seanstan oluşsa da tedavinin tam manasıyla etkisini göstermesi, 4 – 6 ay içerisinde mümkündür. Çünkü kas fonksiyonlarının etkilerinin azalması belli bir süreç neticesinde gerçekleşmektedir.
E-Max Kaplama
E-Max Kaplama Nedir?
E-max kaplama esasen diğer kaplama yöntemleriyle benzer nitelikler göstermektedir. Fakat E-max kaplama, tamamen cam seramiktir ve doğal ışık geçirgenliği olan bir maddedir. Yine de hiçbir metal alaşım içermemektedir.
E-max Kaplama Avantajları Nelerdir?
• Daha estetik bir yapıya sahiptir.
• Pürüzsüz bir görünüme sahiptir.
• Doğal bir formdadır.
Estetik Protezler
Estetik Diş Protezi Nedir?
Estetik diş protezi, diş eksiklerinin önüne geçerek ağız yapısının bozulmasını engelleyen yapay dişlerdir.
Estetik Diş Protezi Neden Yapılır?
Estetik diş protezlerinde amaç, diş kayıplarını engellemektir. Yanı sıra bu kayıpların oluşturabileceği boşluk, çiğneme ve konuşma faaliyetlerinde bozulma gibi problemlerin de önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Elbette tüm bu işlemler estetik kaygı güdülerek, gülüş yapısını destekleyici şekilde tasarlanmaktadır.
Estetik Diş Protezlerinin Farkı Nedir?
• Doğal bir görünüm hedeflerler.
• Konuşma ve çiğneme gibi fonksiyonların iyileştirilmesi sağlanır.
• Diksiyon problemlerinin önüne geçer.
• Ağız ve çene yapısının bozulmasını engeller.
Diş Eti Estetiği
Diş Eti Estetiği Nedir?
Güzel bir gülümseme yalnızca dişler ile değil, dişler ve diş etleri gibi pek çok bileşenin ürünüdür. Dolayısıyla sıradan pembe bir diş eti, bazı durumlarda istenilen etkiyi yaratmayabilir. İşte bunun önüne geçmek için ise diş eti estetiği uygulanmaktadır. Fakat bu işlem içerisinde yalnızca renk değil, şekillendirme de yapılmaktadır.
Diş Eti Estetiği Nasıl Yapılır?
Diş eti estetiği tek bir işlemi değil, pek çok farklı işlemin birleşimini içerisinde barındırmaktadır. Dolayısıyla tedaviye geçilmeden önce diş hekimi, hastanın diş eti yapısının ihtiyaçlarını belirleyecek ve bir planlama oluşturacaktır. Bu doğrultuda lokal anestezi altında asıl yönteme geçilir. Ancak ilk etapta diş taşı temizliği, artık uzaklaştırma ve diğer diş eti hastalıklarının giderilmiş olması gerekmektedir. Akabinde ise neşter veya lazer cihazı kullanımıyla diş etlerinin fazlası kesilir ve yeniden biçimlendirme uygulanır. Ancak yine de ek yöntemlerin uygulanması gerekebilir. Bu durum tamamıyla diş ve diş eti yapınızla ilişkilidir.
Diş Eti Estetiği Tedavisinde Hangi İşlemler Uygulanır?
Diş eti estetiği tedavisinde en sık kullanılan işlemlerden üç tanesi aşağıdaki gibidir:
- Gummy Smile (Diş eti gülümsemesi)
- Diş eti çekilmesi tedavisi
- Düzensiz diş eti çizgisi
Gummy Smile (Diş Eti Gülümsemesi) Nedir?
Gummy smile, hastanın gülümseme esnasında diş etlerinin standart oranlardan daha fazla görünmesidir.
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş eti çekilmesi, bazı diş eti hastalıkları neticesinde kişinin diş etlerindeki kök yüzeyin açığa çıkması problemidir.
Düzensiz Diş Eti Çizgisi Nedir?
Düzensiz diş eti çizgisi, özellikle çarpık dişlerin neden olduğu diş eti çizgilerindeki düzensizliklerdir.
Lamine Diş Estetiği
Lamine Diş Estetiği Nedir?
Özellikle ön dişlerdeki kusurları giderilmesini amaçlayan lamine diş estetiği; güzel bir gülümseme isteyen hastalara uygulanan tedavi yöntemleri arasında gösterilmektedir. Ayrıca seyrek ve ayrık dişler için bir nevi restorasyon görevi de görür.
Lamine Diş Estetiği Nasıl Yapılır?
Lamine diş estetiği yaprak diş olarak da bilinmektedir. Sebebi ise bu tedavide kullanılan ince kaplamalardır. Bu ince kaplamalar sayesinde küçültme işlemine gerek kalmadan dişlerin rengini ve formunu değiştirmek mümkün hale gelmektedir.
Bizi sosyal medyadan Takip Edebilirsiniz!