Dent Bolu

Blog

Estetik Dolgular

estetik dolgu

Estetik Dolgu Nedir?

Estetik dolgu, daha güzel bir görünümü amaçlayan farklı bir dolgu yöntemidir.

Estetik Dolgu Nasıl Yapılır?

Estetik dolgu yapımı, kompozit malzemeler ile hastanın diş rengine yakın bir olan dolgu malzemelerinin kullanılarak yapılmaktadır. Bu uygulama esnasında dolgu, halojen de denilen lazer benzeri bir ışık yardımıyla sertleştirilir. Bu sayede dolgu, dişe sağlam bir şekilde kimyasal olarak bağlanır.

Neden Estetik Dolgu Tercih Edilir?

• Uygulanan dolgular hem şekil hem de renk açısından doğal diş formundadırlar.
• Dolgu sınırları belli değildir, bu sayede uygulama belli olmaz.

Estetik Dolgu Ömrü Ne Kadardır?

Estetik dolgular, metal dolgulardan çok daha uzun ömürlüdürler. Ayrıca 6 ayda bir gerçekleştirilecek rutin kontroller sayesinde estetik deformasyon, aralanma, sızdırma veya düşme gibi problemlerin görülmemesi sağlanabilir.

Estetik Dolguları Değiştirmek Gerekir Mi?

Eğer rutin kontroller esnasında çürüme veya bozulma gibi bir sorun gözlemlenmiyorsa, estetik dolgu değişimi gerekli değildir.

Estetik Dolgu Mu, Porselen Kaplama Mı?

Bütün diş hekimlerinin önceliği, ilk olarak dişin doğal yapısını korumaktır. Bu nedenle eğer derin bir çürük veya ciddi bir kırılma söz konusu değilse ilk etapta estetik dolgu tercih edilecektir. Fakat estetik dolgu ile tedavi mümkün değilse porselen kaplama da tercih edilebilir. Bu noktada karar verirken mutlaka diş hekiminizin tavsiyesini dinlemelisiniz.

Direk Kompozit Lamine (Veneer)

estetik dolgu

Direk Kompozit Lamine Nedir?

Çarpık, boşluklu (diostenal) veya eskimiş dolgu bulunan dişlerde, dişlerin proporsiyonu ayarlandıktan sonra aynı seans içerisinde dişlerin ön yüzüne yapılan estetik dolgu çeşidine direk kompozit lamina denmektedir. Bu dolgu çeşidi kompozit reçineler ile yapılmaktadır.

Kompozit Lamine Nasıl Yapılır?

Kompozit lamine tedavisi aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:

  1. İlk işlem, dişlerin temizlenmesi ve hastanın tedaviye hazırlanmasıdır.
  2. Malzemenin dişlere tamamıyla yapışmasını sağlamak adına diş minesinden ince bir tabaka çıkartılması gerekebilir. Ancak bu işlem, sadece gerekli durumlarda uygulanır(dişe zarar vermez).
  3. Diş rengi ve elde edilmek istenilen sonuca uygun kompozit rengi seçilir.
  4. Özel asitlerin yardımıyla dil yüzeyi pürüzlü bir hale getirilir.
  5. Pürüzleşen diş yüzeyine, kompozit dolgu ile diş arasındaki bağlantıyı sağlamak adına “bonding” adı da v erilen solüsyonlar uygulanır.
  6. Ardından kompozit reçine uygulanır.
  7. Lazere benzeyen mavi bir ışık yardımıyla dolgu sertleştirilerek yapıştırılır.
  8. Son aşamada ise dişlere cila uygulanır.

Kompozit Lamine Yapımı Ne Kadar Sürer?

Kompozit lamine yapımı genellikle müdahale edilecek dişlerin sayısına ve ek işlemlere bağlı olarak değişmektedir. Ancak ortalama olarak tek seansta 1 veya 1,5 saat içerisinde işlemin tamamlanmış olması beklenmektedir.

İndirek Kompozit Lamine

İndirek Kompozit Lamine Nedir?

Direkt kompozit lamine gibi hazırlanan indirekt kompozit lamine; model üzerindeki kompozit dolgu malzemesi ile yapılmaktadır. Hazırlanan dolgular, bir sonraki seansta dişlere yapıştırılır. Bu fark nedeniyle bu kompozit dolgu yöntemine indirekt kompozit lamine denmektedir.

Inlay ve Onlay Kompozit Dolgular (İnley ve Onley Diş Restorasyonları)

İnley ve Onlay Nedir?

İnley ve onley restorasyonlar, dolgu ve kuron (kaplama) arasında bir çözüm yöntemi olarak da bilinmektedirler. Eğer hastanın ağzında dolgu yapılabilecek sağlam bir diş mevcut değilse, uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir.

İnley ve Onley Restorasyon Nasıl Yapılır?

Özellikle arka dişlerde, bazı durumlarda dolgu yerine tercih edilen işlemlerden biridir. Çürük olan dişler temizlenip, dişin orantısına göre bir planlama oluşturulmasının ardından yapılmaktadır. Ölçü alınmasının akabinde ise inley ve onley restorasyon modeli hazırlanır ve bir sonraki seansta uygulanarak, tedavi sonlandırılır.

İnley ve Onley İçeriği Nedir?

Bu malzemeler, seramik ve fiber ile güçlendirilmiş kompozitten oluşmaktadır.

İnley ve Onley Avantajları Nelerdir?

• Özellikle kanal tedavisi görmüş veya ileri derecede çürümüş dişlerde yetersiz sayıda sağlam doku bulunur. Böyle durumlarda inley ve onley kompozit dolgu daha işlevli olacaktır.
• İstenilen anatomik formun ve bağlantının yakalanması daha kolaydır.
• Klasik dolgulara kıyasla daha dayanıklı bir yapısı vardır.
• Çiğneme basınçlarından kaynaklanan aşınmalara karşı direnç gösterir.

İnley ve Onley Dolgunun Ömrü Ne Kadardır?

İnley ve onley dolgular için kullanım şekli, rutin kontrol düzeni, ağız yapısı ve temizlik koşulları dolgunun ömrünü etkileyen faktörlerdir. Ancak özenli bir kullanım neticesinde en az 10 yıl ömürleri olduğu bilinmektedir.

Bizi sosyal medyadan Takip Edebilirsiniz!

Diş beyazlatma
Yazar

Diş Beyazlatma

Hangi Diş Beyazlatma Yöntemi Tercih Edilmelidir? Sizin için en uygun olacak yöntemi kararı için ancak diş hekiminiz ile birlikte karar verebilirsiniz. Beklentilerinizin karşılanabilmesi adına, işlem

Devamını Oku »
çene-cerrahisi
admin

Çene Cerrahisi

Çene Cerrahisi Nedir? Çene cerrahisi olarak bilinen ortognatik cerrahi; alt ve üst çeneye ait tüm şekil, yapı ve ilişki bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olacak yöntemlerin bütünüdür.

Devamını Oku »
Periodontoloji
Yazar

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir? Diş eti hastalıkları, genellikle dişi çevreleyen bazı dokuların olumsuz şekilde etkilendiği hastalıklardır. Her ne kadar diş eti hastalıkları önce diş etlerinde

Devamını Oku »
kanal tedavisi
Yazar

Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal Tedavisi Nedir? Diş çürüğünün çok ilerlediği durumlarda kök kanallarının da temizlenerek kök ucuna kadar doldurulması gerekmektedir. Bu işleme ise kanal tedavisi denir. Dişin ağızda

Devamını Oku »
diş protezi
Yazar

Diş Protezi

Diş Protezi Nedir? Diş protezi; kısmen ya da tamamen kaybedilmiş diş veya dişlerin yerine yapılan yapay dişlere denmektedir. Bu yapay dişler, çoğunlukla akrilik ve porselen

Devamını Oku »

#dentbolu

Sosyal Medya

Please enter your access token.

+

Acil Polikinliğimiz

19.00 – 00.00

Arasında hizmetinizde

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cumartesi

10.00 - 17.00

Pazar

Kapalı

    Randevu talebi oluşturun!