Dent Bolu

Blog

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Periodontoloji

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Diş eti hastalıkları, genellikle dişi çevreleyen bazı dokuların olumsuz şekilde etkilendiği hastalıklardır. Her ne kadar diş eti hastalıkları önce diş etlerinde başlasa da akabinde kemiğe kadar yayılan bozulmalar görülebilmektedir.

Diş Eti Tedavileri Nelerdir?

Diş eti tedavileri, hastalığa bağlı olarak değişebilmektedir. Fakat yaygın olarak bilinen diş eti tedavileri aşağıdaki gruplar altında incelenebilmektedir:
• Diş taşı temizliği
• Küretaj (Derin diş taşı temizliği)
• Diş eti estetiği
• Diş eti çekilmesi
• Diş eti kanaması
• Frenektomi (Dudak / dil bağı alınması)

Diş Taşı Temizliği (Küretaj)

Diş Eti Tedavileri

Diş Taşı Nedir?

Diş taşı aynı zamanda “plak” olarak da bilinmektedir. Bu plaklar, ilerleyen dönemlerde kişinin beslenmesini ve günlük hayatını etkileyebilir. Bu nedenler uzmanlar, en az 6 ayda bir kez diş taşı temizliğini önermektedirler bu yüzden önemli diş eti tedavilerinden birisidir.

Diş Taşı Neden Olur?

Diş taşı oluşumunun pek çok nedeni olabilir. Ancak en sık görülen neden, tüketilen yiyecek ve içeceklerde bulunan bakterilerdir.

Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Diş taşı, plak teriminin yanı sıra halk arasında “tartar” olarak da bilinir. İlk etapta yalnızca estetik kaygı uyandıran diş taşları zamanla çürüklere ve iltihaplara neden olabilmektedirler. Bu nedenle mutlaka temizlenmelidirler.

Küretaj (Diş Taşı Temizliği) Nasıl Yapılır?

Küretaj yani diş taşı temizliği, özel ultrasonik cihazların yardımı ile klinik ortamında yapılan bir işlemdir. Bu uygulama kısa süre içerisinde yapılmaktadır. Ancak alanında uzman bir diş hekimine başvuru yapmak, faydalı olacaktır.

Derin Diş Taşı Temizliği Nedir?

Diş taşı temizliğinde de diğer tedavilerde olduğu gibi farklı yöntemler tercih edilebilmektedir. Tedavi yöntemini belirleyen ise diş taşı boyutu ve diş etlerinin durumu gibi faktörlerdir. Bu yöntemler arasında en çok tercih edilen ise derin diş taşı temizliğidir. Çünkü diğer diş tedavilerine kıyasla daha belirleyici ve net bir çözümdür. Ancak yine de her hastaya aynı yöntem uygulanmamalıdır. Çünkü bu işlemin yapılabilmesi için hastanın ileri düzeyde bir diş eti hastalığının bulunması ve ağız yapısının zorlayıcı olması gerekmektedir.

Diş Eti Estetiği

Diş Eti Tedavileri

Diş Eti Estetiği Nedir?

Pembe estetik olarak da bilinen diş eti estetiği, genellikle estetik gerekçelerle yapılan ve gülüş hattı ile diş boyutlarının simetrik şekilde tasarlanmasına yarayan işlemler bütünüdür.

Diş Eti Estetiğinin Avantajları Nelerdir?

Diş eti estetiğinin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
• Dişlerin asıl seviyeye ulaşmalarını sağlar.
• Yara oluşumlarının önüne geçer.
• Diş çevresindeki dokuları onarır.
• Kanama ve şişlik tedavisinde de kullanılabilir.
• Ağız kokusunu engeller.

Diş Eti Estetiği Hangi Durumlarda Yapılır?

Diş eti seviyesinin olması gereken belli bir standart ölçü bulunmaktadır. Dolayısıyla hastanın ağız yapısı bu ölçü bazında ele alındığında, diş etlerini standart seviyeye getirmek için diş eti tedavileri uygulanmaktadır.

Diş Eti Estetiği Nasıl Yapılır?

Diş eti estetiği lokal anestezi altında uygulanan ancak oldukça kısa süren bir uygulamadır. Genellikle lazer ile ve gingivektomi denilen diş eti kesimi ya da şekillendirmesiyle yapılmaktadır.

Diş Eti Estetiği Kimlere Yapılır?

Bu noktada herhangi bir yaş sınırlandırması ya da ölçek yoktur. Dolayısıyla hastanın ağız yapısının estetiğe uygun olduğu tüm durumlarda bu işlem tercih edilebilmektedir.

Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi, dişin etinin kökten ayrılarak yüzeye çıkması olayına denmektedir.

Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir?

• Yoğun sigara kullanımı
• Şiddetli veya sert fırça kullanımı
• Yanlış fırçalama metotları
• Genetik faktörler
• Çeşitli hastalıklar

Diş Eti Çekilmesi Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

• Diş etlerinde ve dişlerde hassasiyet
• Plak birikimi nedeniyle yoğun ağız kokusu
• Çeşitli yara oluşumları
• Estetik problemler
• Çürükler ve akabindeki diş kayıpları

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti çekilmesi gibi basit görünen ama ciddi hasarlara neden olabilecek rahatsızlıklarda, genellikle uygulanan 3 farklı yöntem mevcuttur. Bunlar ise aşağıdaki gibidir:

  1. Diş eti dokusunun üzerinde meydana gelen hasarın tedavi edilmesi
  2. Diş ve diş eti duyarlılığının tedavi edilmesi
  3. Cerrahi yöntemlerle yeniden diş etlerindeki dokunun kazandırılması

Hangi Durumlarda Diş Eti Cerrahisine Başvurulur?

Özellikle hastaların ağızlarının ön kısmında meydana gelen ve estetik sorunlara neden olan çekilmelerde cerrahi yöntemler tercih edilmektedir. Benzer şekilde hastalığın ilerlemesi veya arka dişlerde kaplanan alanın yeterli olmaması durumlarında da cerrahi tedavi kullanılabilmektedir.

Diş Eti Cerrahisi Nasıl Uygulanır?

Diş eti cerrahisinde kullanılan iki tip yöntem bulunmaktadır. Bunlar; greftleme ve kaydırma metotlarıdır. Greftleme yönteminde damaktan alınan diş eti, çekilme olan bölgeye uygulanmaktadır. Kaydırma yöntemi ise adından da anlaşılabileceği üzere çekilme olan bölgenin yanındaki sağlam dokuya doğru çekilmesidir.

Diş Eti Kanaması

Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi diş eti kanamalarıdır. Alenen görülebilecek şekilde dışarıya vuran bu kanamalar, esasen diş eti dokusunu besleyen damarların yapılarının bozulması anlamına gelmektedir.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Bu kanamalar genellikle diş eti hastalıklarının habercidir. Ancak yine de bunun dışında bazı nedenlerden dolayı diş etlerinde kanama görülebilmektedir. Bu nedenleri ise şu şekilde sırlayabiliriz:
• Sert fırçalama yöntemleri
• Yanlış fırça seçimleri
• Yanlış uygulanan diş tedavileri
• Çürükler veya uyumsuz protezler
• Hamilelik
• Menstrüasyon ve menopoz
• Kan hastalıkları
• Diyabet
• Vitamin yetersizlikleri
• Genetik yatkınlık
• Bazı ilaçların kullanımı

Diş Eti Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti kanaması tedavisi, öncelikle kanamanın kökeninin araştırılması ve teşhis edilmesi ile mümkündür. Sonraki aşamada tedavi yöntemini seçmek, her zaman için daha sağlıklı olacaktır. Dolayısıyla herkes için geçerli olacak tek bir tedavi yönteminden bahsetmek mümkün değildir. Bu konuda danışabileceğiniz en uygun kişi ise yine diş hekiminizdir.

Frenektomi (Dudak Dil Bağı Alınması)

Frenektomi (Dudak Dil Bağı Alınması) Nedir?

Dil, dudak ve yanaklar arasında bulunarak, bu dokuları birbirlerine bağlayan ve hareketlerini sınırlandıran mukoza dokusuna frenulum denmektedir. Frenulumlar bazı durumlarda özellikle alt ve üst orta dişlerin arasında normalden daha kalın ve / veya büyük olarak gözlemlenebilirler. İşte bu anomaliler sonucunda ise estetik problem oluşumları söz konusu olabilmektedir. Bu noktada da devreye frenektomi yani dudak dil bağı alınması işlemi girecektir.

Frenektomi Nasıl Yapılır?

Günümüzde frenektomi işlemi artık biraz da gelişen teknolojiye bağlı olarak lazer yardımıyla yapılmaktadır ve çok kısa sürmektedir. Eğer bağın çok büyük ya da derin olması gibi ciddi bir problem söz konusu değilse; genellikle lazer ile kanamasız işlem uygulanmaktadır.

Frenektomi İşlemi Acıtır Mı?

Bu işlem lokal anestezi altında yapılan basit bir işlemdir. Dolayısıyla işlem sırasında herhangi bir ağrı olmaz. İşlem sonrasındaki basit ağrılar ise diş hekiminizin tavsiye edeceği ağrı kesiciler yardımıyla kolaylıkla giderilecektir.

Frenektomi İşleminden Sonra İz Kalır Mı?

Frenektomi her ne kadar lazer ile yapılan bir işlem olsa da işlem sonrasında gözlemlenebilecek hiçbir iz kalmamaktadır.

Bizi sosyal medyadan Takip Edebilirsiniz!

Diş beyazlatma
Yazar

Diş Beyazlatma

Hangi Diş Beyazlatma Yöntemi Tercih Edilmelidir? Sizin için en uygun olacak yöntemi kararı için ancak diş hekiminiz ile birlikte karar verebilirsiniz. Beklentilerinizin karşılanabilmesi adına, işlem

Devamını Oku »
çene-cerrahisi
admin

Çene Cerrahisi

Çene Cerrahisi Nedir? Çene cerrahisi olarak bilinen ortognatik cerrahi; alt ve üst çeneye ait tüm şekil, yapı ve ilişki bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olacak yöntemlerin bütünüdür.

Devamını Oku »
Periodontoloji
Yazar

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir? Diş eti hastalıkları, genellikle dişi çevreleyen bazı dokuların olumsuz şekilde etkilendiği hastalıklardır. Her ne kadar diş eti hastalıkları önce diş etlerinde

Devamını Oku »
kanal tedavisi
Yazar

Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal Tedavisi Nedir? Diş çürüğünün çok ilerlediği durumlarda kök kanallarının da temizlenerek kök ucuna kadar doldurulması gerekmektedir. Bu işleme ise kanal tedavisi denir. Dişin ağızda

Devamını Oku »
diş protezi
Yazar

Diş Protezi

Diş Protezi Nedir? Diş protezi; kısmen ya da tamamen kaybedilmiş diş veya dişlerin yerine yapılan yapay dişlere denmektedir. Bu yapay dişler, çoğunlukla akrilik ve porselen

Devamını Oku »

#dentbolu

Sosyal Medya

Please enter your access token.

+

Acil Polikinliğimiz

19.00 – 00.00

Arasında hizmetinizde

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cumartesi

10.00 - 17.00

Pazar

Kapalı

    Randevu talebi oluşturun!